You are what you listen to.
I listen to podcasts and I know things.

PODCASTMAKER

Ik ken geen énkel medium waar de band met de eindgebruiker zó sterk is als podcast.

In m’n leven heb ik meer dan duizend artikelen geschreven, voor allerlei tijdschriften. Niet meer dan een handjevol reacties kreeg ik daarop. In totaal.

Maar wanneer ik een podcast online zet, strómen berichten binnen van mensen die hun eigen ideeën, gevoelens of pijn delen. Niet zelden wildvreemden.

De allergrootste kracht van het medium is dat je de boodschap binnenkrijgt tegen of soms zelfs ín je lichaam (als je oortjes gebruikt). Intiemer wordt het niet.

Dat is een kans én een opdracht tegelijk. Wanneer een luisteraar de moeite neemt om jouw podcast aan te klikken, is het een eer dat-ie je zó dichtbij toelaat. Dan wil hij of zij je boodschap écht heel graag horen. Tegelijk geeft dat ook de opdracht om ongelofelijk zorgvuldig te zijn in je research, interview en eindmontage. Wanneer je het vertrouwen krijgt, moet je ’t ook waarmaken.

Goed. Dit is míjn visie. Laten we het eens over jóu hebben.

Jouw bedrijf of uitgeverij heeft al een interessante mediamix opgebouwd en ‘wil ook graag eens wat doen met podcast’. Omdat je beseft dat je klanten erop zitten te wachten. Én omdat je snapt dat je je klant op een héél nieuw moment in de dag kunt bereiken. Namelijk als-ie eigenlijk wat anders aan het doen is, bijvoorbeeld autorijden of de hond uitlaten.

De reden waarom je ertegenaan hikt, is omdat je zélf ook veel rotzooi hoort. Twee mensen met een slechte microfoon die maar wat wegouwehoeren. Daar wil je je niet mee identificeren. Dit niveau hoeft het nog niet te hebben, zo realistisch ben je, maar je podcast moet wel met kwaliteit en liefde gemaakt zijn. Want dat hoor niet alleen jíj ervan af, maar ook je luisteraar.

Wat ik je bied:

Wel:

  • Hulp bij het maken van een vlot concept en format
  • Hulp bij redactie, productie en eindmontage
  • Alle benodigde professionele apparatuur
  • Presentatie

Niet:

  • Vlug gemaakt met blikkerig geluid
  • Podcast over jou, in plaats van over je klanten
  • Content die slecht aansluit bij je doelgroep
  • Oppervlakkig en onpersoonlijk

Kwaliteit in je podcast

Wat ik eigenlijk zeg is dit: doe het goed, of doe het niet. Als je ín het oor van je luisteraar mag komen, moet je dat vertrouwen waarmaken.

Op de foto hiernaast zie je hoe ik een Nederlands schaatskampioen interview tussen de opgehangen verhuiskleden, maar wel met een fúcking goede voorbereiding, in een megastrak podcastconcept en state-of-the-art microfoons. Er is dus best veel mogelijk, soms moet je even je creativiteit aanzetten.

En oja, ik werk graag samen met partijen die snappen dat een kwalitatief en liefdevol product gewoon tijd kost. Ik vraag niet de jackpot, maar weet wel dat waarde geld kost.

PORTFOLIO

Hieronder vind je een aantal podcasts die ik voor mezelf of in opdracht van anderen maakte.

Podcast UI

Podcast UI is een ode aan kwetsbaarheid, openheid en veerkracht, en daarmee een ode aan de essentie van het leven.

In deze autonome podcastserie voer ik ongemakkelijke gesprekken. Mooie gesprekken. Ontroerende gesprekken. Pijnlijke gesprekken. Lieve gesprekken. En trage gesprekken.

Gesprekken met mensen die een crisis meemaakten, hun lessen leerden en besloten sterker terug te keren. Of de aanleiding nou de holocaust of een miskraam is, of je nou een drugshandelaar of een Olympiër bent: allemaal hebben we ons donker naar licht te transformeren.

Ik bevraag mensen die de moed hadden delen van zichzelf te laten sterven, om daarmee nieuwe delen geboren te laten worden. Het zijn mensen die de reis naar binnen maakten en zich verzoenden met hun lot. Mensen die voor de microfoon een deel van hun verhaal met me af willen pellen. Vandaar de UI.

Nursing Werkt

Nursing is de grootste crossmediale vaktitel voor verpleegkundigen in Nederland, en publiceert over uiteenlopende onderwerpen die relevant zijn voor de meer dan 200.000 professionals in dit vak.

Voor hen maakte ik de podcast NursingWerkt. Speciaal voor jonge verpleegkundigen die nét de arbeidsmarkt betreden en zich verder willen ontwikkelen in hun arbeidsvaardigheden. Met wisselende gasten en een vaste rubriek.

Aan bod komen onderwerpen als: hoe onderhandel ik over salaris, hoe stop ik seksuele intimidatie en hoe word ik gelukkig in mijn werk? We gaan van de dood naar de kracht van humor, omdat het allemaal essentiële vaardigheden zijn.

Machinery of me

Machinery of Me is een klein museum voor hedendaagse beeldende kunst, gevestigd in een voormalige stookruimte op een oud militair terrein bij Arnhem. De twee ruimtes zijn beperkt in omvang, maar het werk dat je kunt zien is buitengewoon inspirerend.

De twee curatoren, Rieke Righolt en Maarten Verweij, vragen elke paar maanden aan een kunstenaar om werk te maken dat een relatie aangaat met de omgeving.

Voor Machinery of Me maak ik een interviewpodcast waarin ik elke aflevering praat met de kunstenaar die op dat moment exposeert. Dat doe ik zonder het gebruikelijke kunstlexicon, maar juist vanuit mezelf als algemeen journalist. Kunstenaars hebben vaak de ambitie om ons door beeldtaal andere gezichtspunten aan te reiken. In de interviews probeer ik werk en inzichten nóg meer naar de bezoeker toe te halen.

“Als podcastmaker is Basti zowel technisch als inhoudelijk sterk. Hij doet research, bereidt zich grondig voor en zet zich volledig in om het allerbeste uit zijn gasten te halen. En met succes!”
Nienke Berends – senior redacteur Nursing

“Zijn onbevangen nieuwsgierigheid naar de mens achter het verhaal levert mooie portretten op. Dat hij geen achtergrond in kunst heeft belet hem niet om boeiende podcasts te maken over onze kun-stenaars. Samenwerken is prettig: persoonlijk maar professioneel.”
Rieke Righolt – curator Machinery of Me

“Dit is Basti op zijn sterkst: nieuwsgierig, doorvragend, eerlijk en compassievol. Echt tof.”
Caroline Rijnbeek – luisteraar Podcast UI

Er zijn echt heel veel interviewpodcasts met vaak dezelfde gasten. Jij bent onderscheidend. Chabot heb ik vele keren gehoord, maar wat jij uit hem kreeg is ongeëvenaard. Ik ben er trots op dat ik fan van het eerste uur ben!
Gus de Bruijn – luisteraar Podcast UI

Geraakt worden, resonantie, herkenbaarheid…..maar ook opluchting dat zulke mooie waarheden gewoon uitgesproken kunnen en mogen worden, zonder oordeel. Groot respect daarvoor.
Mijke – luisteraar Podcast UI

Voorheen vond ik je nog weleens lijken op de onechte zoon van Sven Kockelman en Gijs Groenteman, maar je gespreksstijl is nu mooi rustig geworden. Alles lijkt zo mooi in balans. ‪Prachtige symbiose met je gasten.
Susan M. – luisteraar Podcast UI

Zo mooi hoe jouw achtergronden als interviewer én familieopsteller samenkomen. Alles in de ogen kijken, en het vertrouwen dat dit uiteindelijk de helende beweging is. Je gasten, de veiligheid die jij geeft, je open vragen… CHAPPEAU!!!
Maritha van Osch – luisteraar Podcast UI

Diepe bewondering: wat mij betreft ben jij een kunstenaar in het aanwakkeren van schoonheid. Ere wie ere toekomt. Als jij je hart volgt tijdens het pellen van de ui, ontstaan de mooiste vragen. En dat kan dan zijn weg weer vinden naar degene die er met open hart naar luistert.
Jessica Gerritsen – luisteraar Podcast UI

Je klinkt ontspannen, scherp en alert, goede vragen. Ruimte voor het verhaal maar je houdt ‘m ook bij de les. Het mooie vind ik dat door jouw manier van interviewen een precair onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt. Weg van de zwaarte. Het wordt iets menselijks.
Elise van den Dool – luisteraar Podcast UI

In twee dagen heb ik alle 25 afleveringen in één ruk geluisterd. Het deed me ontzettend goed de eerlijkheid en openheid waarmee gedeeld werd. Je interviewstijl is fijn, betrokken en ook kritisch. Fijn dat dit de geïnterviewden soms ook echt even verder doet denken
Anonieme luisteraar

Het hele stuk met Catherine Keyl beluisterd. Welgemeend compliment man! Radio1 kwaliteit is dat gewoon.
Arne Doornebal – luisteraar Podcast UI

Ik ben zó ontzettend trots op het resultaat! Dit is écht de allerlaatste keer dat ik het verhaal verteld heb. Het onderste is uit de kan; vanaf nu verwijs ik mensen naar deze podcast als ze iets van me willen weten. Dit is het.
Jeroen Zwaal – geïnterviewde

Wat was je ontzettend goed voorbereid. En wát zat er een flow in dit gesprek!
Anesthesioloog Radboud UMC voor podcast Nursing

Bedankt voor je prachtige gesprekken. Je gaat het gesprek goed aan en vindt een perfect evenwicht tussen soms confronterend, begripvol, kritisch en empathisch. Ikzelf ben psycholoog en het helpt mij om sommige cliënten misschien toch weer wat beter te begrijpen. Een verhaal kun je natuurlijk nooit copy pasten, maar het geeft me wel een inzicht in een zijde die ikzelf nooit heb mee gemaakt. Ik deel het soms ook met collega’s. Dankjewel! – een geanonimiseerde luisteraar van Podcast UI

Veelgestelde vragen

Wat is je achtergrond in radio en podcasting?
Als kleuter viel ik al in slaap met praatradio, zoals ik Hilversum 1 toen nog noemde. Regelmatig bereikte ik de klanken van Met het Oog op Morgen als vast baken in de avond.

Bij “Was ich nog zu sagen hätte, dauert eine Zigarette” rilde ik even onder m’n dekentje.

Later studeerde ik journalistiek. Ik stotter een héél klein flintertje, dus het lag volgens iedereen voor de hand dat ik zou gaan schrijven. Maar als radio je grote liefde is, moet je het leven soms gewoon op z’n vestje spugen en je eigen plan trekken.