Als dagvoorzitter verlos ik je publiek uit z’n passieve rol

Dat is de belofte die ik doe, en waarop je me af mag rekenen. Zelf heb ik een schurfthekel aan bijeenkomsten waar je geacht wordt te luisteren en in het laatste halfuur nog wat vraagjes gesteld mogen worden. Misschien leuk in de jaren negentig, maar inmiddels zijn we écht een heel stuk verder.

Vanzelfsprekend doe ik de aan- en afkondiging van gasten. Op het podium heb ik de touwtjes strak in handen. Ik schep vanuit jarenlange ervaring het kader waarbinnen de gasten kunnen stralen. En voor een interview draai ik m’n hand niet om.

Maar als de zaal kou lijdt terwijl het vuur op het podium brandt, heb ik gefaald. Als dagvoorzitter zie ik het als mijn taak om de wijsheid van de groep te gebruiken, en om álle deelnemers te betrekken bij het onderwerp van de dag. Om bij de metafoor te blijven: om het vuurtje door de zaal te jagen.

Dat doe ik óók als mensen het moment pakken om hun pijn te uiten, ongemakkelijke vragen te stellen of zelfs de boel te verstoren. Inmiddels heb ik dit vaak genoeg gedaan om te zeggen: in alle bijdragen schuilt een wijsheid. Het is míjn taak als dagvoorzitter om door de woorden heen te luisteren en de achterliggende wijsheid voor de rest van de groep te ontsluiten.

Hoe ik te werk ga

Uiteindelijk is elke bijeenkomst weer maatwerk. Maar in beginsel kan ik zeggen dat ik graag in een vroeg stadium betrokken word bij de vormgeving van het programma. Al was het maar om te voorkomen dat er aan het eind van de bijeenkomst een paneldiscussie met negen mensen wordt ingebouwd. Samen met opdrachtgever maak ik in het programma-ontwerp strategische keuzes.

Vervolgens bereid ik me voor. Soms is dat literatuuronderzoek, soms lokatiebezoek en in veel gevallen bel ik van tevoren met de sprekers. Hoe meer ik over het onderwerp weet, hoe makkelijker de dag zelf gaat.

Op de dag zelf zorg ik voor een goede en veilige sfeer. Afhankelijk van het programma kondig ik de hoofdsprekers aan, interview ik deskundigen of ben ik de advocaat van de zaal. Ik combineer warmte met scherpte. Mijn leiderschap is natuurlijk en rond waardoor ik veel voor elkaar krijg. Soms moet de zaak op de spits gedreven worden, soms moet het met humor weer verzacht worden. Allebei is oké.

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar ook niet meer dan dat. Soms vraagt de dag iets anders dan we vooraf hadden bedacht en dan is het tijd om te improviseren. Vertragen of versnellen. Een spreker teleurstellen. De boel omgooien. Alles in overleg met de opdrachtgever, en altijd dienstbaar aan de inhoud.

Holding space als dagvoorzitter

Ik zeg niet dat het me altijd voor honderd procent lukt, maar spaceholding is een belangrijk deel van mijn werk. Ik schep met mijn energie een veilige ruimte waarin mensen zichzelf kunnen zijn en (samen of alleen) op zoek kunnen naar een nieuwe waarheid.

Ik maak ruimte voor wat er is door volledig aanwezig te zijn en de controle los te laten. Werken met wat zich aandient, noemen we dat. Fenomenologisch waarnemen en handelen.

Is er enthousiasme, werken we daarmee.
Is er verdriet, werken we daarmee.
Is er obstructie, werken we daarmee.
Is er samenwerking, werken we daarmee.

Mij maakt het allemaal niet zoveel uit. Alleen voor een opdrachtgever is het héél soms schakelen: die krijgt niet waar-ie aanvankelijk op hoopte, maar wat-ie eigenlijk nodig heeft.

Ik sta open, ben volledig aanwezig en luister naar wat zich aandient. Zonder verwachtingen van waar het heen moet. Centraal in die luisterhouding staat niet-weten.

Binnen die houding ontstaat een ruimte waarbinnen nieuwe mogelijkheden en perspectieven zichtbaar worden. Niet alleen deelnemers zijn verrast door de vrijgekomen wijsheid, ook ikzelf ben regelmatig verbaasd wat er gebeurt als de collectieve intelligentie een kans krijgt.

 

Neem contact met me op!

Wil je meer weten of gewoon even kennismaken, neem dan contact met me op! Hieronder vind je nog enkele aanbevelingen van eerdere opdrachtgevers.

Ontzettend bedankt voor het prettige contact, je geweldige inzet en je professionele moderatie van het programma! Zoals gezegd: door je betrokkenheid en ervaring werd het programma beter dan het oorspronkelijk was!
Ruud Geven – Shift Talks ’s-Hertogenbosch

“Basti is een gepassioneerd en nieuwsgierige dagvoorzitter. Hij weet met zijn nieuwsgierigheid het publiek te raken en mee te nemen in zijn onderzoekende houding. Dit maakt een event eigen, echt en betrokken. Vooral ook het interviewen van mensen op het podium is een kracht van Basti. Het zet je op het puntje van je stoel.”
Caroline Rijnbeek – organisator van de MKB Krachtcentrale.

 

“Ik ken Basti als een gedreven journalist met een groot netwerk en berg kennis over de nieuwe economie. Bovendien een frisse  verschijning op het podium. Zijn rol als dagvoorzitter heeft de dag naar een hoger level gebracht! Mijn samenwerking was altijd plezierig en ik raad Basti voor de volle 100% aan!”
Kim Krauwel – organisator van congressen voor Reed Business

“Fantastische interviews, en een superfijne samenwerking. Zowel tijdens op het podium van de Schouwburg als in de voorbereiding! Basti denkt mee, is flexibel en zet zijn netwerk en kwaliteiten overal in waar nodig is. Geweldige presentator!”
Sascha van Eldik, Dans met je Hart – 3FM / Serious Request.

“Basti is een betrokken gespreksleider die vanuit nieuwsgierigheid het onbekende bekend wil maken. Hij probeert altijd de menselijke kant van het onderwerp naar boven te krijgen wat zorgt voor een persoonlijk en herkenbaar verhaal.”
Jessica de Jaeger – artistiek leider Festival Latino Americano Rotterdam

“Basti bleek zich heel goed te hebben voorbereid. Tijdens de gesprekken stelde hij de auteurs op hun gemak, wilde graag hun kant van het verhaal horen, maar wist ze ook uit de tent te lokken met verrassende vragen. Het werd daardoor een heel spontane, maar zeker ook informatieve bijeenkomst. Smaakt naar meer!”
Meet Becker – vz. van historische vereniging Prodesse Conamur.

“Basti leidde voor ons een discussieavond over de arbeidsmarkt. Hij had zich van de inhoud goed ingelezen. Dit had tot gevolg dat hij de discussie to the point kon leiden. Basti deed dit zó prettig, dat hij zeker vaker gevraagd wordt door andere afdelingen!”
Harry Storms – vakbond FNV Lokaal.

“Ik wil je graag bedanken voor je openminded houding en je innemendheid. Het was mooi hoe je iedereen evenwichtig aan het woord liet!”
Peter Freriks, mede-organisator van een festival over BDSM en queer.

Als school hadden wij een ingewikkeld gesprek over onze identiteit. Wendelien en Basti hebben dit op een zeer integere en neutrale manier gedaan. Hun enthousiasme en toewijding maakte ons bezinningsweekend tot een groot succes, waarbij zij kans zagen om zélfs de stem van de afwezigen mee te nemen.
Schoolpastor van een grote scholengemeenschap

Basti Baroncini heeft voor onze organisatie een socratisch gesprek begeleid. Hij deed dit op een rustige en heldere wijze. Het was bijzonder om te zien hoe hij ruimte gaf aan datgene dat benoemd moest worden, maar met vriendelijke interventies toch de koers en focus wist te behouden. Hij had de sessie duidelijk intensief voorbereid, zonder hierbij star vast te houden aan de planning, met een duidelijk eindresultaat.
Ajolt Elsakkers – rector Sint-Maartenscollege in Voorburg

Basti is een moderator waarop je volledig kunt vertrouwen. Hij geeft strak sturing aan groepen maar doet dat wel met het hart. Hier en daar een vleugje humor maar altijd met de juiste inschatting. Daarbij is Basti een communicator pur sang die meerwaarde toevoegt bij de voorbereiding en wat er na bijeenkomsten moet gebeuren.
Erik van Cuijk – sr. communicatieadviseur gemeente Arnhem