“Our listening creates a sanctuary for
the homeless parts within another person.”
Rachel Naomi Remen

To ask the right question is already
half the solution of a problem.
Carl Gustav Jung

Plenty of guys are good at sex.
But conversation, now, there’s an art.

Interviewer

Soms is interviewen hard werken. De quotes eruit trekken, noemen wij dat. Proberen mooie voorbeelden te krijgen, of juist een abstractie in het gesprek bereiken. Bij Erik was dat niet bepaald nodig. Hij is de baas van de riolering in Arnhem, en vertelde in geuren en kleuren over het leven onder de grond. Hoe collega’s uit heel Europa bij hém komen kijken naar een renovatie die hij bedacht, maar ook over gedumpte vuurwapens tussen de urine en hoe je in acht minuten het riool moet ontvluchten als er een onverwachte regenbui aankomt. Halverwege legde ik demonstratief m’n kaartjes en microfoon aan de kant en ging achteroverleunen. Oké, ik geef toe, dit interview was niet standaard, dit was een van de pareltjes.

Ik ben breed onderlegd en breed geïnteresseerd. Daarom voer ik met net zoveel plezier een gesprek over hiaten in de grondwet als over de emancipatoire kanten van hiphop. Want uiteindelijk gaan álle verhalen in wezen over mensen, wat hen drijft, hun relatie met de wereld en wat er beter kan.

Is er weleens een onderwerp te licht?

Soms lijkt dat zo.

Ik twijfelde over een gesprek van twintig minuten over peper. De deskundige verkocht tientallen soorten peper vanuit elke uithoek van de wereld; maar ja, gaan mensen daar wel naar luisteren? Het antwoord is: ja hoor, als je het koppelt aan waar het de man écht om ging: biodiversiteit. Peper was bijzaak. Gewoon de juiste invalshoek vinden.

Te zwaar is iets sowieso niet. Voor mijn podcast interviewde ik een pedofiel, een moordenaar en een pleger van huiselijk geweld. Op het podium sprak ik de zoon van een van de bekendste NSB’ers uit de oorlog. In mens-zijn zijn we allemaal hetzelfde, en raak ik juist geïnspireerd door de kwetsbaarheid en diepte van dit soort zware verhalen.

In 2015 richtte ik een debatcentrum op…

…in de stad waarin ik woon, Arnhem. Omdat ik geloofde (en gelóóf) dat de complexiteit van de maatschappelijke problemen waar we als samenleving voor staan, vragen om een gezond maatschappelijk debat van hoog niveau.

In 2020 maakte corona een eind aan de droom. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het al langer niet lekker liep. Ik ben geen manager, ik ben een vakman. Ik moet naast een gast achter m’n nieuwgierigheid aanhollen. Niet boven een bureau achter de financiën.

De les was duur maar mooi: ik ben een slechte leider en een matige ondernemer, maar een goede interviewer.

Toch kijk ik met de meeste liefde ooit terug op het debatcentrum. Minister van Staat Herman Tjeenk Willink kwam langs om te vertellen over de democratische rechtsstaat. Met John praatte ik over eenzaam sterven, met Menno over BDSM, met de dichter des vaderlands over poëzie, met Tjaja over de discriminatie van woonwagenbewoners, met Femke over het Nederlandse levenslied, enzovoort.

“Basti behoort op deze leeftijd al tot het hogere echelon van interviewers.”
Frénk van der Linden – interviewer

“Basti weet de juiste balans te vinden tussen nieuwsgierigheid, scherpte en emotie. Met zijn warme persoonlijkheid en ontwapenende gevoel voor humor is hij een geïnspireerd en betrokken gespreksleider.”
Henk Bitter – oud-directeur Focus Filmtheater Arnhem.

“Basti combineert beschaafdheid met vrijmoedigheid en ironie, waardoor mooie gesprekken ontstaan. Hij is helder, belangstellend, toegewijd, kan snel schakelen en laat zijn gasten schitteren. In gesprek met hem ontstaan nieuwe, verassende horizonten.”
Felicita Vos, auteur van diverse boeken.

“Oprechte dank voor een heerlijk gesprek, beste vriend!”
Dries van Agt – oud-premier.

“Wát een irritante interviewer.”
Theo Maassen – cabaretier.

“Basti kan als geen ander de vragen stellen die het publiek op de lippen liggen, maar niemand durft te stellen. Hij verbindt zich inhoudelijk met het onderwerp, maar houdt de afstand die nodig is om scherpe en reflectieve vragen te stellen. Voor ons is hij de ideale gespreksleider.”
Esther Dikkers – zakelijk leider van toneelgroep tgECHO

“Vanuit oprechte belangstelling zoekt Basti de diepte op; zowel de mooie als schaduwkanten. Nooit vanuit sensatielust, maar vanuit zijn fascinatie voor de mens. Mensen willen zijn doortastendheid wel eens verwarren met hardheid, maar hij houdt niet van ‘er omheen draaien’. Integriteit is zijn eerste natuur, terloopse humor zijn tweede.”
Elmer Hendrix – frequent bezoeker van talkshow Herman Centraal.

“Je gaf flink tegengas, waardoor ons gesprek op een fijne manier pit kreeg. Je bent écht een goede interviewer!”
Thomas Rueb, journalist voor NRC Handelsblad.

“Je voert met Basti een schijnbaar heel gewoon huis- tuin- en keukengesprek. Maar dan bekruipt je het gevoel dat je meer op tafel legt dan je had gedacht. Het lijkt zo eenvoudig, maar dat is het echt niet: door heel goed kunnen luisteren te combineren met oprechte interesse en sterk analytisch vermogen is Basti in staat gesprekken kleur en smaak te geven.”
Kim van der Werff, hoofd marketing bij Focus Arnhem

“Is Basti Baroncini je artiestennaam?”
Katja Schuurman – actrice.

“Basti stelt me altijd díe vraag waar je in eerste instantie meteen een antwoord op hebt, maar dan, na wat denken juist helemaal niet. Aangenaam verwarrend. En Basti vraagt door, vanuit werkelijke nieuwsgierigheid naar jouw verhaal. Zijn vragen dreunen door zonder je woorden in je mond te leggen.”
Anook Cléonne – geïnterviewde

“Basti weet in zaalinterviews de juiste balans te vinden tussen nieuwsgierigheid, scherpte, ratio en emotie. Hij stelt niet alleen de goede vragen, maar voert betrokken gesprekken. Met zijn warme persoonlijkheid en ontwapenende gevoel voor humor is hij zowel een prettige gesprekspartner als een geïnspireerd gespreksleider.”
Henk Bitter – directeur Focus Arnhem.

“Basti stelde mij vragen die uitnodigden om nieuwe wegen te verkennen. Met steeds die sprankeling in de ogen, die zoetgevooisde stem. Alsof ze mij geruststellend toefluisterden: Ik ben er als support in jouw gesprek!”
Christiaan Zandt – geïnterviewde

“Je hebt me helemaal opengehaald.”
Menno Oosterhoff – psychiater.

“Wat kun JIJ goed interviewen zeg.”
Catherine Keyl – interviewer.